Anadilin buz gibi eriyip yok olmaması için alınacak önlemler ve Asimilasyona dur demek

Bu yazıyı abartılı görenler okumasınlar, çünkü çok vahim durumdadırlar ve farkında değildirler.

Kürt’lerin ana dili kaybolma noktasında, evet doğru her kes tarafından konuşuluyor ama yeni yetişen ve doğan nesiller hariç.

Şu olaya dikkatinizi çekmek isterim. Kürtlerin yarısını diyelim bir tartışma yaratmasın.


Yeni çocukları dünyaya geliyor nedense yeni doğan çocuk ile Kürtçe dışındaki diller de konuşuluyor. Yani diğer devşirme diller lideri Türkçe. Sanki çocuk dünyaya Türk geliyor da Kürtçe anlamıyor, sanki çocuk uzaydan gelmiş, sanki yabancı Kürtçe anlamıyor. Çocuğunuz ile hangi dilde konuşursanız çocuk o dili öncelik olarak kavrar ve diğer dilleri daha kolay anlayabilir. Ve o dili konuşmanın gelişiminde tam pratikte uygular.


 


Bu yazdıklarım abartılı değil bunun abartılı olduğunu düşünen sanan bu durumu uygulayanlardır. Uyan kimse kimsenin beynini yıkamıyor yanlış yola yönlendirmiyor. Bu mücadele de yer alan hiçbir insan kendi çıkarlarını düşünmüyor hep toprağını ve milletini savunuyor. Ve onun için uyduruk bahanelerle Türk devleti tarafından tutuklanıyor. Yani her şey senin ve senden sonraki geleceğin için yapılıyor bunun farkına var.



*   *   *

Bu durumu abartılı görenlerin bazıları bana bu soruyu yöneltebilir.

“Ya yazar madem anadili savunuyorsun o zaman neden bu yazıyı anadilin de yazmadın”?


 


Benim o zatlara cevabım bu olur


 


Peki, ben bu metni Kürtçe yazarsam anlayacak mısın? Herkes anlıyorsa neden kendimizi yoruyoruz, neden o tatlı canımızı sıkıyoruz ve birilerini kendilerine getirmek istiyoruz.  Neden hiç çıkarsız bu mücadelede yer alıyorlar? Bunları hiç mi düşünmüyorsun yada sadece her akşam saat 19:00 da Türklerin kanallarında Ana Haber Senaryolarını mı izliyorsun ve bundan yola çıkarak kendine bir strateji mi ediniyorsun.


 


Çünkü sen işine gelen dili konuşacaksın kendini yorup anadilini öğrenmeyeceksin. O zaman Kürt olmanın bir anlamı yok bence git [Türkçe Olimpiyatlarına] katıl daha iyi. Veya MHP, AKP, ve CHP bürolarına git üye kaydı yaptır bence.


 

*   *   *


 



Anadilinin kıymetini bil bu dil çok zengin farkında ol ve senin ve tüm evrensel kavramların ihtiyacını karşılayabilecek bir dildir.


 


Kürtçe kitap, program, bilimsel çalışma, ansiklopedi, yazılım, kompitur, website, tekniksellik, tıp dili yok mu?

Var ama bizim Kürtler rahatı sever kendilerini yormazlar çünkü alışmışlar parayı severler kendi çıkarlarını düşünürler milli düşünmezler (hepsi değil polemik yaratma)


 


Kürtçenin daha iyi gelişmesini istiyorsan ve Kürtçeni geliştirmek istiyorsan senin her ihtiyacını karşılayacak bir dilin var bunu unutma. Yok bu başka dil ben anlamıyorum dersen sen Kürtçe bilmiyorsun demektir şivesel düşünmesen Kürtçe zaten standart.

O zengin dilin değerini bil ve unutma o hep kalacaktır.


 


Bu yazıyı canınızı sıkmak için yazmadım.

“Em hemû birane, zimanê me hebûna me ye”

26.06.11 Hezîran


Follow Bernamegeh on Twitter

//

 

Follow cuneytewrares on Twitter

Be the first to start a conversation

Yorum bırakın